Haavoittuneet kokijat

Töihin heti

Keskeisten reformien jälkeen aletaan suunnitella aktiivimalli kakkosta. Malli tulee joka tapauksessa olemaan huikea ja ennen kuulumaton. Se lyö Tanskan mallin 100 – 0. Malli on tasa-arvoinen ja yhdenvertainen eri puolilla maata ammattiin, sukupuoleen tai ikään katsomatta.
Uudesta mallista tulee hyvin positiivinen. Mallissa kaikki porsaanreiät tukitaan, eikä mitään kannustinloukkuja enää ole ja verokiila tarkastetaan. Lausunnot pyydetään professorien yhdistykseltä, poliittisilta toimittajilta ja EU:sta, ettei malli ole missään tapauksessa komission vastainen. Henkilökohtainen lausunto pyydetään mm. pääoppositiopuolueen puheenjohtajalta.
Aktiivisuusmalli tulee kuulumaan siihen kategoriaan kuin - Suomi on maailman turvallisin maa, Suomessa on maailman puhtaimmat elintarvikkeet, Suomessa on maailman paras koulu. Uutta hanketta lähdetään viemään eteenpäin uusi iskulause edellä ”Töihin heti”. Aluksi nimetään selvitysmies, apulaisprofessori Janhunen, jolla pitkä kokemus pitkäaikaistyöttömyydestä ja pätkätöistä, kun hän saa erilaiset lausunnot, tehdään hankkeesta tiekartta siitä, miten edetään. Perusvastuu annetaan maakunnille.
Tavoitteen on kaiken kaikkiaan byrokratian vähentäminen. Karenssi poistetaan kokonaan käytöstä, koska se on ruma sana ja herättää kielteisiä mielikuvia. Erilaiset päivärahat tullaan yhdistämään mm. ansiosidonnainen päiväraha, peruspäiväraha, kansalaispalkka, perusturva, sosiaaliturva ja työmarkkinatuki saman suuruiseksi "OoOoksi" (OO) eli osallistumisosingoksi. Myöhemmin ensimmäinen epäonnistunut aktiivimalli joudutaan lakkauttamaan valtavan kansalaisadressin takia ja mahdollisten tulevien lakkojen varalta. Itse asiassa myös kansan kahtia jakaantuminen on ollut näkyvää ja merkittävää, eikä kannata kaivaa verta nenästä.
Aivan keskeisintä tässä uudessa mallissa on, että jos henkilö tai henkilöt joutuvat työttömäksi taloudellisista tai tuotannollisesta syistä yrityksestä. Hän pääsee ”Töihin heti”, joka tarkoittaa sitä, että henkilö aloittaa heti seuraavana päivänä yhden tunnin palkkatyöt päivittäin uuden maakuntahallituksen määräämässä paikassa, järjestössä, yrityksessä tai yhdistyksessä.
Tunnin työt järjestää aina 65 päivän ajaksi nimenomaan paikallinen maakunta, joten näitä tunnin työpaikkoja ei tarvitse työttömäksi jääneen itse hakea. Työttömän aktiivisuuden lasketaan myös päivän aikana tehty tunnin mittainen talkoo- tai vapaaehtoistyö. Uusilla menetelmillä päästään keveästi lähelle sadan prosentin työllisyysastetta. Malli on näillä näkymin tarkoitus saattaa tarkemmin voimaan ennen juhannusta, 17.6.2048. Työllisyyden lisäyksen on arveltu olevan puoli miljoonaa henkeä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Aprillipäivä on vasta 2,5 viikon päästä?

Toimituksen poiminnat