Haavoittuneet kokijat

Sote on ilmapallo?

Sote on kuin ilmapallo, josta ei tiedä, miten, minne ja milloin se laskeutuu. Vai räjähtääko se vielä vaikkapa vuosien päästä käsiin. Odotukset ovat ainakin kovat, toivottavasti ei petytä. Tuleeko paremmat sosiaali- ja terveyspalvelut, halvemmalla ja nopeasti, sehän lienee tarkoitus ja nykyinen draama antaa tämän näin ymmärtää?

Sote on kuitenkin ihmisen kirjoittama paperi, käsikirjoitus, jonka ympärillä esitetään vahvaa hyperbolanäytelmää ihmisten kirjoittamalla juonella, teemalla ja kapulakielelläkin. Sote-näytelmä tarjoaa huikeat kulissit, haasteet  ja muutokset, joita on tosin vaikea ymmärtää, kun konkretiaa ei juuri oikeasti ole. Ja onko oikein objektiivisuuttakaan, vai onko koko sote digiajan fantasiaa, jota on käytännössä oikeudenmukaisesti, puolueettomasti ja tasapuolisesti mahdotonta toteuttaa...Onko koko sote kauhea fantasteria, se nähdään tulevaisuudessa, ken elää, hän näkee?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Ellei mitään tehdä ei mitään tapahdu.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Näin varmaan ajattelee myös hän, joka aikoo hypätä kuudennen kerroksen parvekkeelta alas.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ "Tuleeko paremmat sosiaali- ja terveyspalvelut, halvemmalla ja nopeasti, .."

Jos terveyspalvelut on ennen hoidettu julkisin varoin tai pienimuotoisin yksityisvastaanotoin, jolloin tavoitteena ollut palvelujen laatu ja saatavuus, niin tuntuu oudolta, että kansainväliset pelkästään voittoa tavoittelevat suurketjut pystyisivät antamaan samalla rahalla parempaa palvelua myös pitkällä tähtäimellä.
Alussa se onnistuu, kun hintoja poljetaan siihen asti, että esimerkiksi pienet yksityisvastaanotot on saatu pois markkinoilta. Sen jälkeen desimaalipilkkua siirretään pykälällä oikealle. Sote ja maakuntamalli ovat käytännössä kuolleet jo odotusvaiheen aikana eikä toivoa terhakkaiden kaksosten syntymisestä ole.

Yhdysvaltojen Obamacaren käsittely antaa pientä osviittaa siihen, mihin kansainväliseen liiketoimintaan perustuva terveydenhoito pyrkii.

Toimituksen poiminnat