Haavoittuneet kokijat

Pelotellaanko sodan uhalla jo liikaa?

Sodan uhka on palannut. Geostrateginen asema on muuttunut. Perinteisen sodan mahdollisuus on palannut uhkavalikkoon.  Yksi valtion päämies ahdistelee, toinen käyttäytyy omituisesti. Entä pienet vihreät miehet?  Suomi rakentaa kodinturvajoukot. Mikä on näiden monien uhkakuvien tarkoitus? Rakennetaanko äärettömästi puolustusta pahan päivän varalle, jos mielikuvitus saa joillakin liian ison vallan. Kirjoitellaanko ja puhutaanko jo hyber- ja kybersatuja? Onko joillakin uhat ja sadut menossa vihapuheiksi saakka?

Voidaan tietysti kuvitella kaikenlaista lisää, että joka kotiin on hankittava oikea sotatorrakka ja taistelukypärä tosi paikan varalle.  Ehkäpä kaikkiin peruskouluihin pitäisi hankkia sotapelejä ja elektronista ammuntaa varten yksi liperiläinen ekoase, jotta päästäisiin jo nuorena totuttelemaan tähtäämään, ja ampumaan kuviteltua vihollista.

Valitettavasti mikään ei ole ilmaista. Kaikki maksaa. Armeijakin maksaa vielä enemmän, jos sitä vain kasvatetaan. Resurssit ovat kuitenkin aina rajalliset. Ehkä joudutaan leikkaamaan lisää työttömyysturvasta, diabeteslääkkeistä, työttömyyden hoidosta, vanhusten hoidosta ja opiskelijoilta. Mahdollisesti jouduttaisiin uudelleen harkitsemaan vene- ja moottoripyöräveroa ja lisäksi uutena polkupyöräveroa, kypärättömille ajaville isot sakkoa ja jalankulkijoille katumaksua.

Arveluja, veikkailuja, kaavailuja, mietteitä ja pohdintoja voidaan tehdä. Ne eivät ole aina valitettavasti tosiasioita. Kaikkea voidaan rakennella, kehitellä ja syöttää asiantuntijoiden, diplomaattien, virkamiesten ja tietysti poliitikkojen taholta kansalaisille mediassa kissankorkuisin kirjaimin.

Tarkoitusperiä manipulointiin ja propagandaan voi olla monenlaisia. Jälleen pitää perätä kansalaisten kriittistä medialukutaitoa. Halutaanko muokata mielipidettä johonkin asiaan?  Natoon, määrärahoihin, nostaa omaa profiilia… Joskus on hyvä ajatella omia tekemisiämme.  Isänmaallisuutta voi osoittaa muutenkin kuin pelottelemalla uhkakuvin ja vihapuheilla. Onko uusi selonteko, ”tiikerinloikka” sodan uhkaan, vai rauhaan, sopuun, luottamukseen, ystävyyteen, hyvään naapuruuteen ja oikeaan suhteeseen naapurin kanssa.

Monista asiantuntijoiden mielipiteistä voi olla täysin eri mieltä tai asettaa kyseenalaiseksi. Lisäsikö Viron ja Baltian maiden liittyminen Natoon myös Suomen turvallisuutta?  Vaikuttaa siltä, ettei koskaan pienissä maissa osata lukea ja ymmärtää suurvalta-ajattelua täysin, vaikka olisi kuinka lähinaapuri.
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Sodan uhalla pelotteluun ei tarvitse suhtautua vakavasti. Se on vain osa Kokoomuksen kampanjaa viedä Suomi Nato-jäseneksi. Kokoomus tuli tuon luvanneeksi USA:lle vajaa 10 vuotta sitten.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

ULKOMAAT 22.2.2017 20:39 HENRIPEKKA KALLIO

Venäjän puolustusministeriö aikoo rakentaa Saksan valtiopäivätalon Reichstagin kopion Moskovan liepeille, jotta isänmaallis-sotilaalliseen koulutukseen osallistuvat lapset voivat tehdä kuten puna-armeija vuonna 1945 ja valloittaa sen sotaleikeissään.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu kertoi hankkeesta puheessaan duumalle keskiviikkona. Asiasta uutisoivat keskiviikkona useat venäläiset ja kansainväliset tiedotusvälineet.

Pienoiskopio talosta rakennetaan sotilaalliseen teemapuistoon, joka avattiin Moskovan lähettyville toissa vuonna. Sota-Disneylandiksikin kuvaillussa teemapuistossa lapset ja nuoret voivat tutustua erilaisiin aseisiin ja leikkiä niillä.

Teemapuisto avattiin Krimin valloituksen jälkeen osana toimia, joilla venäläisiin pyritään valamaan isänmaallisuutta. Samoihin aikoihin perustettiin liike, jonka puitteissa nuorille annetaan sotilaallista ja kansallismielistä opetusta. Liikkeen piirissä on jo kymmeniätuhansia koululaisia.
http://www.kaleva.fi/uutiset/ulkomaat/venaja-raken...

Toimituksen poiminnat